Rocadele de ultim moment pe lista guvernului i-au pus premierului Emil Boc partidul în cap. Scuturat ieri în două şedinţe succesive - mai întâi în conducerea partidului şi apoi cu parlamentarii PDL -, Boc a scos, pentru a le închide gura nemulţumiţilor, câte 2.800.000.000 de lei vechi pentru fiecare colegiu de parlamentar la putere, sub acoperirea amendamentelor la legea bugetului pe 2010.
Tranşa de aproximativ 70.000 de euro pentru reparaţii de şcoli, biserici şi drumuri a fost promisă de premier, potrivit unor surse din PDL, la întâlnirea cu scântei pe care miniştrii au avut-o cu parlamentarii democrat-liberali, înainte de audierile de astăzi.
Astfel, pentru cele 240 de voturi de susţinere, noul guvern Boc s-a angajat “să deconteze” în jur de 16,8 milioane de euro de la buget, copiind la indigo strategia aplicată anul trecut, în coaliţia cu PSD, sub ministrul de finanţe Gheorghe Pogea.
„Unii trag pentru voturi şi alţii fac trafic de persoane”
Nici măcar banii de la buget nu au calmat însă spiritele în PDL. Cei mai nemulţumiţi, liderii filialelor din Transilvania - care, în ciuda scorurilor de 60% la prezidenţiale, au rămas fără niciun ministru, l-au luat pe Boc la scuturat încă de dimineaţă.
Primul motiv de scandal ridicat a fost lăsarea lui Valeriu Tabără pe margine pentru a i se da în schimb Agricultura - portofoliu care revenea PDL - unui independent recomandat de Dacian Ciololş: Mihai Dumitru. Noul ministru, prezentat abia ieri de Boc partidului, a fost luat, de altfel, repede la rost.
“Sper că nu luaţi şi dumneavoastră obiceiul colegilor noştri, să nu mai răspundeţi la telefon nici măcar parlamentarilor partidului”, l-a ironizat vicele Ioan Oltean, potrivit unor surse din PDL.
Simţindu-se ţintă indirectă, Radu Berceanu a replicat în aceeaşi notă: “Aşa făcea domnul Oltean când era ministru”. Tabăra nemulţumiţilor a fost întărită de senatorul Mihail Hărdău, fost ministru al educaţiei.
„În partidul ăsta, unii trag pentru voturi şi alţii fac trafic de persoane!”, a concluzionat el, potrivit aceloraşi surse. Enervarea a ajuns însă şi mai departe. „Dacă nu era riscul cu anticipatele, mulţi nu votam guvernul ăsta”, calculau ieri parlamentarii PDL.
Boc promite deja remaniere
Iritare a produs şi nominalizarea la Educaţie a lui Daniel Funeriu, peste capul Colegiului Director care îl votase pe Cătălin Croitoru.
Revenirea lui Gabriel Sandu la Comunicaţii, pe de altă parte, în ciuda faptului că a ţinut timp de câteva luni capul listei remaniabililor în fostul guvern, a redeschis frontul conflictelor între fosta tabără PD şi aripa PLD.
Punctul zero al amplificării animozităţilor a fost o intervenţie a lui Valeriu Stoica într- o şedinţă de partid, care a reclamat că “şi PLD-ul trebuie să aibă un ministru”. Exasperat, Boc a venit la parlament tunând: „Să ştiţi, nimeni nu-i veşnic pe funcţii!”. Ba, chiar, pe fondul războiului din PDL, s-a văzut nevoit să promită o remaniere rapidă chiar înainte ca guvernul să fie votat.
Regândirea cabinetului ar urma să aibă loc în câteva luni, odată cu analizarea ideii de a coopta ori PNL ori PSD la guvernare, în funcţie de eventualele schimbări în conducerile celor două partide. Tensiunile interne l-au bulversat vizibil pe Boc. Deşi la întâlnirea din parlament a venit la un moment dat şi Elena Băsescu, fiind chiar aplaudată la intrarea în sală, la final, premierul a declarat senin: “Eu n-am văzut-o”.
PARLAMENT
Majoritatea pentru noul cabinet, mobilizată prin SMS
Romulus Georgescu
Guvernul Emil Boc va fi supus votului parlamentului mâine, după ce miniştrii vor fi audiaţi astăzi de către comisiile de specialitate. Calendarul a fost votat, ieri, de birourile permanente reunite ale celor două Camere. Emil Boc a fost primul premier al României care a picat în urma votării unei moţiuni de către parlament, pe 13 octombrie.
Victoria lui Traian Băsescu şi atragerea unor parlamentari cu promisiuni de natură financiară au schimbat datele problemei. Guvernul şi-a asigurat deja o majoritate de 240 de voturi faţă de cele 236 necesare: PDL, UDMR minorităţile plus 24 de independenţi care au dezerat din PNL şi PSD, aliniaţi în spatele lui Gabriel Oprea.
De altfel, independenţii au simţit, deja, rigorile relaţiei cu PDL, ei primind ieri SMS-uri pentru a veni azi la parlament, la ora 10.00, cu o oră înainte de audierile în comisii. SMS-uri au primit şi liberalii, de la colegii din PDL, prin care erau avertizaţi că, dacă guvernul pică, urmează alegeri anticipate.
Totuşi, parlamentarii PNL au decis, la şedinţa grupurilor reunite, să voteze împotriva guvernului, cu bilele la vedere. Obstacolele au fost minore, deputatul Mihai Banu prezentând o rezoluţie pentru sprijinirea guvernului care, însă, a întrunit doar 4 voturi. La comisii, unde oricum se dau avize consultative, liberalii au liber să-i accepte pe candidaţii UDMR.
Intrarea în guvern a lui Sebastian Vlădescu, fost ministru liberal, a fost şi ea analizată ironic. “Cristi Boureanu a plecat din PNL ca să scape de Vlădescu şi la PDL a dat tot peste Vlădescu. Cred că, dacă se duce la PSD, tot peste Vlădescu va da”, a sintetizat Crin Antonescu.
O decizie de a vota împotriva guvernului Boc a fost luată şi de parlamentarii PSD. Potrivit Mediafax, Miron Mitrea a apreciat însă că este contraproductiv ca PSD să respingă în bloc miniştrii propuşi.
Sursa : Evz
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu