joi, 10 decembrie 2009

Antonescu: Dacă Băsescu îmi propune să fiu premier, aş accepta. Nu însă într-un guvern marionetă

Liderul PNL susţine că preşedintele Traian Băsescu trebuie să-şi schimbe comportamentul politic, să accepte că guvernul şi premierul sunt emanaţia unei majorităţi parlamentare şi nu a puterii preşedintelui. Parlamentul unicameral dorit de Băsescu nu ar fi de neacceptat pentru liberali.

"Eu am vorbit şi astăzi despre disponibiltatea PNL de a participa la rezolvarea crizei politice. Asta înseamnă un preşedinte valid şi un guvern stabil, cu o susţinere cât mai largă. Puterea primului ministru şi a guvernului nu vine de la preşedintele ţării. El vine de la majoritatea parlamentară. Preşedintele are momente de interferenţă procedurală. Noi am ajuns să discutăm de preşedintele care pune pe cine vrea el. Pe o asemenea filosofie, eu nu am ce discuta. Eu sau partidul. Dacă se întâmplă minunea dumnezeiască şi Traian Băsescu se schimbă, semnele vor fi clare şi vom discuta. Da, în condiţii normale, în condiţii democratice, putem discuta de majorităţi parlamentare care să poată genera un guvern", a declarat Antonescu la Antena 3. "Eu şi PNL cu Traian Băsescu, Emil Boc ne putem concilia imediat, pentru că nu e vorba de sentimente. Băsescu nu este un om care să-mi stârnească ura. Când am convenit să respectăm principiile democratice, să nu mai folosim serviciile secrete, să nu mai fraudăm alegerile", a precizat preşedintele PNL.

"Sunt convins că domnul Traian Băsescu nu doreşte o guvernare cu PNL. Nici noi cu el. Nu văd de ce ne vom ciorovăi în zilele următoare. Dacă vrea majoritate parlamentară, va avea. Dacă vrea 30 de parlamentari, îi va avea", a subliniat Antonescu.

Totuşi liderul PNL a spus că ar accepta o eventuală ofertă din partea preşedintelui de a fi premier. Cu condiţii însă. "Da. Nu e o ţintă pentru mine. Oricine ar fi prim-ministru ar putea face acest lucru foarte bine, chiar dacă ar fi contemporan cu Traian Băsescu. Cu condiţia să nu fiu parte dintr-un guvern marionetă", a declarat Antonescu. Liberalul a afirmat că dorinţa preşedintelui ca România să aibă un parlament unicameral nu ar fi un obstacol de netrecut. "Există democraţii solide europene care au regim unicameral. Nu asta e problema. Ci de ce a făcut asta Traian Băsescu (demersurile pentru unicameral, n.red.).... Şi dacă găseşte resursele să facă un guvern capabil să conducă România. E capabil să spună camarilei sale: "Gata!"?", a subliniat Antonescu.

Sursa : Ziare

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu