marți, 29 decembrie 2009

2009, anul jafurilor în serie

Anul 2009 a fost anul jafurilor cu mână armată, de la spargeri ale bancomatelor, la jafuri în casele de amanet, în magazinele cu bijuterii şi, nu în ultimul rând, atacuri în plină zi în sediile unor bănci. Toate au fost considerate drept un efect imediat al crizei economice.

Dacă în primele şase luni ale anului trecut, fuseseră comise cinci atacuri cu arme de foc, din ianuarie până în iulie 2009 s-au înregistrat 12 astfel de incidente. Pe tot parcursul lui 2008, în România nu a fost atacată nicio bancă ori casă de schimb valutar sau de amanet, în condiţiile în care în 2009 se poate spune că s-a pierdut numărul incidenteleor de acest gen.

România anului 2009 a fost România unde ,în fiecare lună, s-a
produs
cel puţin un jaf armat la o casă de schimb valutar sau la o bancă. În ceea ce priveşte reţinerea infractorilor, demersul poliţiştilor nu a avut acelaşi success. Şi asta în condiţiile în care, la începutul anului, mai marii din Ministerul Administraţiei şi Internelor afirmau că infractorii „nu sunt în siguranţă”.

Jaful de la Braşov, nesoluţionat

Cel mai cunoscut caz al anului este şi primul. Braşov, 29 ianuarie 2009. În urma unui schimb de focuri, trei persoane au fost împuşcate, dintre care două au murit, a treia fiind mutilată pe viaţă.

Autorul a rămas necunoscut până în ziua de azi. Victime au căzut doi agenţi ai unei firme de pază care veniseră să ia încasările de peste zi şi au fost împuşcaţi în maşină. Unul dintre ei a murit la spital. Un trecător,
Gheorghe Lâlă, care a încercat să-l oprească pe agresor, a fost, şi el, omorât. Poliţia Braşov l-a arestat, iniţial, pe cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov, apoi, după ce s-a confirmat că nu are vreo legătură cu atacul, l-a capturat pe cetăţeanul moldovean Serghei Gribenco.

Deşi amândoi sunt în arest, în baza mandatelor de executare emise în alte cauze nici unul nu a fost învinuit oficial pentru crimele de la casa de schimb.

Cazul de la Braşov a dus la destituri şi anchete, atât în rândul poliţiştilor cât şi al magistraţilor care au judecat eliberearea provizorie a lui Serghei Gorbunov.

Jafuri cu mână armată

Cele mai grave tâlhării cu arme de foc au vizat trei bănci, din
Cluj-Napoca, Constanţa şi Braşov şi alte trei case de schimb valutar şi amanet din Braşov, Constanţa şi Galaţi. Poliţiştii au rezolvat până acum trei dintre aceste cazuri.

Cazurile cele mai grave

24 ianuarie:
o casă de schimb valutar din
Constanţa a fost jefuită, fiind furată suma de aproximativ 10.000 de euro, după ce mai multe persoane mascate au atacat-o cu o sabie artizanală pe casiera unităţii. Atacatorii, care purtau pe cap glugi şi aveau feţele acoperite cu fulare, nu a fost prinşi.
2 mai: o casă de schimb valutar din Galaţi, de pe strada Brăilei, este jefuită de doi indivizi mascaţi care au ameninţat-o pe casieră cu pistolul. Au furat 15.000 de lei şi au dispărut, fără să rănească pe cineva. Doar unul dintre atacatori a fost prins.
3 iulie: două persoane înarmate cu o sabie şi cu feţele acoperite au furat dintr-un magazin de bijuterii din Năvodari bunuri de 15.000 de lei, după care au fugit.
4 august - jaf armat la o casă de schimb valutar aparţinând Automobil Clubul Român (ACR) în centrul municipiului
Târgovişte, unde un bărbat l-a ameninţat cu un pistol pe casier, după care a fugit cu suma de aproximativ 40.000 de lei. Identificarea autorului a rămas la stadiul de portret robot (foto dreapta).
19 august - două persoane mascate şi înarmate au pătruns într-o casă de schimb valutar din apropierea gării din municipiul Constanţa, de unde, sub ameninţarea armelor, au obligat-o pe casieră să le dea 40.000 de lei, după care au fugit.
21 august - un bărbat înarmat cu o sabie a jefuit o benzinărie din localitatea
hunedoreană Dobra, (foto stânga), după ce a ameninţat-o pe vânzătoare, şi a plecat cu 15.000 de lei, fără ca femeia să fie rănită. La zece zile de la producerea jafului, atacatorul a fost prins de poliţişti. Acesta este recidivist şi a petrecut peste 15 ani la închisoare pentru infracţiuni violente, tâlhărie, viol şi furt. El fusese eliberat în urmă cu câteva luni din Penitenciarul Bârcea Mare
din Hunedoara.
2 septembrie - o tentativă de jaf armat a avut loc la o sucursală a Băncii Române pentru Dezvoltare, situată pe strada Vlahuţă din municipiul Braşov, unde o persoană înarmată cu un pistol l-a ameninţat pe agentul de pază al sucursalei BRD. Atacatorul nu a apucat însă să intre în incinta instituţiei şi a fugit de la locul faptei.
15 septembrie: o maşină blindată de transport valori a fost atacată de hoţi, în
Pasul Gutâi, la ieşirea din Baia Sprie, pe DN18. Paznicii care asigurau transportul au fost sechestraţi în maşina blindată. Banii reprezentau pensiile oamenilor din zonă. Cazul nu a fost rezolvat.
14 septembrie - când patru indivizi mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu pistoale şi săbii au atacat personalul unui magazin de bijuterii şi ai unei case de amanet din centrul municipiului Călăraşi, furând opt
kilograme de bijuterii. Atacatorii au fugit de la locul faptei cu un autoturism
BMW cu numere de înmatriculare de Polonia.

5 octombrie: doi indivizi cu cagule şi înarmaţi au furat aproximativ
100.000 de lei de la o filială BRD din Galaţi. Cei doi l-au imobilizat pe paznicul unităţii şi le-au ameninţat cu o armă pe cele două angajate ale băncii.
15 octombrie: două persoane înarmate cu pistoale mitralieră au jefuit, în cursul nopţii, sediul unei firme de protecţie şi pază din
Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, şi au reuşit să fure aproximativ 270.000 de lei.

Sursa : Evz

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu