joi, 19 noiembrie 2009

Judetul Bacau - capitala chirurgiei romanesti in 2011

Judetul Bacau va fi, in anul 2011, gazda celui de al VII-lea Congres National al Asociatiei Romane de Chirurgie Endoscopica. Locatia a fost aleasa, saptamina trecuta, la editia din acest an a Congresului, care a avut loc la Bucuresti, la concurenta cu alte trei candidaturi depuse de Oradea (cu Baile Felix), de Sibiu (cu Paltinis) si de Craiova. Judetul Bacau a candidat, in fapt, cu doua locatii: Moinesti si Slanic Moldova. “Am plecat, fata de competitorii nostri - ne-a declarat managerul Spitalului Municipal de Urgenta din Moinesti, dr. Adrian Cotirlet - cu un mare handicap: Moinestiul nu este centru universitar medical. Dar am beneficiat de sprijinul profesorilor Irinel Popescu, Antonello Forgione, de la Milano, si Adrian Lobontiu, de la Paris. Este o recunoastere remarcabila a scolii moinestene de chirurgie si de laparoscopie”. Vor fi organizate comunicari orale, prezentari poster, conferinte, demonstratii operatorii live, cursuri post-congres si simpozioane de firma si va fi deschisa si o expozitie medicala specializata.
Dosarul de candidatura a fost voluminos. Dr. Adrian Cotirlet spune ca se bazeaza, insa, pe sprijinul autoritatilor judetene si locale. “Noi am gindit spitalul din Moinesti ca baza operatori si de cursuri la acest congres, iar la Slanic ne vom desfasura actiunile in alte trei locatii. Ne pregatim, astfel, sa devenim capitala chirurgiei din Romania, dar la congres vor fi si foarte multi invitati din afara”. Data exacta la care va avea loc congresul va stabilita ulterior, insa au fost luate in calcul lunile mai si septembrie.
Societatea Nationala de Chirurgie a fost infiintata in 1893, iar Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica mult mai incoace, dar va fi prima data cind un congres va pleca dintr-un centru universitar si va avea loc in alta locatie. Va fi si o premiera absoluta pentru lumea medicala bacauana. La acest congres sint asteptati peste 1.000 de participanti.

Sursa : ZiaruldeBacau

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu