marți, 2 iunie 2009

Televizorul intarzie vorbirea la copii

Uitatul la televizor de la o varsta frageda este asociat intarzierilor de vorbire. Astfel, copiii nu vor mai avea nevoie sa comunice cu cei din jur pentru ca isi vor lua toate informatiile necesare de la televizor.

Cercetatorii americani au recomandat parintilor sa nu isi lase copiii pana in doi ani in fata televizorului pentru ca vor avea mari intarzieri de vorbire, informeaza Live Science.

Medicii sunt de parere ca, in perioada in care copilul isi dezvolta vorbirea si vocabularul, este foarte important ca el sa comunice cu parintii si nu sa deprinda anumite cuvinte si sunete de la televizor.

Mai mult, potrivit studiilor lor, capacitatea creierului copilului se tripleaza in primii doi ani de viata, atunci cand el acumuleaza maximum de informatie din jur.

La experimentele realizate de cercetatorii americani de la Institutul de cercetari pedriatice din Seattle au participat 329 de copii cu varste cuprinse intre doi si patru ani, multi dintre ei pasionati de televizor.

Fiecare copil a fost atent monitorizat. Dupa perioada de testare, cercetatorii au ajuns la concluzia ca micutii care au drept pasiune televizorul au un deficit de 770 de cuvinte fata de cei care nu au aceasta deprindere.

Mai mult, copiii care au preferat compania televizorului si nu a parintilor nu stiu sa vorbeasca corect si s-au inchis foarte mult in ei, fara a comunica cu cei din jur.

"Sunt doua cauze ale acestui comportament. Fie copiii sunt lasati sa se uite la televizor, iar acest lucru dauneaza, fie parintii se pierd intre programele TV si uita sa interactioneze cu micutii", a spus medicul Dimitri Christakis.

Auzul discutiilor intre adulti joaca un rol decisiv in determinarea copiilor de a incepe sa vorbeasca. Discutiile prelungite cu ei le dezvolta vocabularul si, mai tarziu, vor invata sa vorbeasca corect.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu