luni, 1 iunie 2009

90 de ani de la experimentul care a confirmat Teoria Relativitatii

Profesorii astronomi Pedro Ferreira (Universitatea Oxford) si Richard Massey (Universitatea Edinburgh), impreuna cu antropologul Gisa Weszkalnys (Oxford), sarbatoresc expeditia lui Sir Arthur Eddington si a 90-a aniversare a celei mai importante descoperiri a secolului XX.

Einstein a propus Teoria Relativitatii in 1915. Eclipsa totala din 29 mai 1919 le-a oferit oamenilor de stiinta sansa de a-i testa teoria pentru prima data, aminteste Science Daily.

Eddington a calatorit in insula Principe pentru a observa eclipsa si pentru a masura locatiile aparente ale stelelor din apropiere de Soare. Masuratorile facute de Eddington in 1919 au servit la determinarea naturii gravitatii.

"Aceasta prima dovada observata a teoriei relativitatii a trimis unde de soc in comunitatea stiintifica", subliniaza Ferreira.

Pentru a marca acest moment, impreuna cu Uniunea Inetrnationala Astronomica, guvernele din Sao Tome si Portugalia, echipa de oameni de stiinta a organizat o serie de cuvantari publice, o expozitie in capitala Santo Antonio si dezvaluirea unei placi comemorative la plantatia unde a fost facuta prima observatie.eMAG - Furnizorul solutiilor complete!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu