miercuri, 27 mai 2009

Vopsiti casele in alb pentru a combate incalzirea globala

Secretarul american pentru Energie, Steven Chu, laureat al premiului Nobel pentru fizica, sustine ca o metoda simpla dar eficace in combaterea incalzirii globale este utilizarea pe scara larga in comunitati a acoperisurilor de culoare alba si vopsirea drumurilor in culori care sa reflecte lumina.

Invitatia a fost lansata in discursul tinut de Chu marti, la Londra, in deschiderea unui simpozion de trei zile dedicat schimbarilor climatice, gazduit de Printul Charles la Palatul Saint-James din centrul Londrei, informeaza The Times.

Reputatul cercetator sustine ca o asemenea initiativa ar putea avea un impact global semnificativ. specialistii estimand ca prin vopsirea acoperisurilor cu alb si prin pastrarea zidurilor cladirilor si a soselelor si trotuarelor la o culoare cat mai apropiata de cea a cimentului ar avea un efect similar cu reducerea emisiilor de carbon obtinuta prin scoaterea de pe sosele a tuturor masinilor din lume pe o perioada de 11 ani.

Expertii spun ca suprafetele deschise reflecta pana la 80% din lumina soarelui spre deosebire de cele intunecate in cazul carora procentul este de 20%. Ei spun ca prin utilizarea culorilor deschise la cladiri caldura solara nu mai este absorbita in interior, obtinandu-se astfel reduceri importante la consumul de energie electrica ala aparatelor de aer conditionat.

Initiativa profesorului Chu a fost puternic sustinuta de Art Rosenfeld, membru in Comisia pentru Energie din California, care a introdus inca din 2005 o masura similara, cerand ca toate cladirile comerciale care au acoperisurile plate sa fie vopsite in alb.

La simpozionul din capitala Marii Britanii participa peste 60 de experti in domeniul stiintei si 20 de laureati ai Premiului Nobel.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu