joi, 28 mai 2009

"Ţigancă împuţită", un exemplu pentru discriminarea romilor în România, potrivit Amnesty

Expresia "ţigancă împuţită" folosită de preşedintele Traian Băsescu pentru a se referi la o jurnalistă este considerată de Amnesty International un exemplu care ilustrează discriminarea romilor în România.

Concluziile raportului Amnesty pentru anul 2008, dat publicităţii astăzi, sunt că România nu şi-a clarificat îndeajuns rolul în activităţile controversate ale CIA, organele de ordine au continuat să fie acuzate de rele tratamente şi uz excesiv de forţă, iar discriminările împotriva minorităţilor romilor şi homosexualilor au persistat.

Raportul organizaţiei pentru drepturile omului face referire şi la raportul pe Justiţie al Comisiei Europene din iulie 2008, care cerea autorităţilor române să amelioreze sistemul judiciar şi să consolideze măsurile pentru combaterea corupţiei, în special la nivelul autorităţilor locale.

Discriminare

Discriminarea împotriva romilor, atât de către funcţionarii publici, cât şi în societate, în general, rămâne larg răspândită şi adânc înrădăcinată. Autorităţile române nu au luat măsurile adecvate pentru a combate discriminarea şi a pune capăt violenţei împotriva romilor.

În septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că expresia "ţigancă împuţită" folosită de preşedintele Traian Băsescu pentru a se referi la o jurnalistă în mai 2007 este discriminatorie. Totuşi, Curtea nu a aplicat sancţiuni pentru că remarca a fost făcută în cadrul unei discuţii private.

Romii au continuat să nu aibă acces egal la educaţie, locuinţe, îngrijire medicală şi locuri de muncă. În raportul său către Consiliul ONU pentru drepturile omului din mai 2008, România a recunoscut că romii se confruntă cu insecuritate economică şi sunt deosebit de expuşi la diverse forme de discriminare. Raportul a remarcat de asemenea că romii sunt supuşi unor politici ce pot duce la segregare, în special în domeniul Educaţiei.

În raportul din mai către ONU, Guvernul român a recunoscut că minorităţile sexuale continuă să se confrunte cu prejudecăţi şi discriminare. În februarie, Senatul a amendat definiţia juridică a familiei, interzicând practic căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Amendamentul modifica o lege din 1953 potrivit căreia căsătoria se încheie "între soţi", înlocuind această menţiune cu sintagma "între un bărbat şi o femeie".

5 comentarii :

  1. futu-i in gura de ciori

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Daca-i discriminam, suntem sanctionati, daca ne pateaza numele de romani, nu patesc nimic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da-i ma in pula mea...o fi un blog de instigare la cultura...dar pe romi da-i in plm

    in toate reclamele arata caopii de romi discriminati..dar de ce nu dau cu matahalele alea nespalate care iti fura porofelu, iti violeaza nevasta si fata...si iti da si in cap ca i-ai dat motiv sa fure si sa iti violeze nevasta prin simplu fapt ca ai bani si te-ai insurat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonime, daca politia nu le face nimic, eu ce le-as putea face :))?

    RăspundețiȘtergere
  5. lasa bha k shi romanii...is tot km k ei...:-j

    RăspundețiȘtergere