joi, 28 mai 2009

Tăriceanu dă în judecată guvernul

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat la Oradea că va intenta un proces Guvernului la Curtea Europeană de Justiţie pentru anularea impozitului forfetar, informează capital.ro. Fostul premier susţine că prin această măsură actualul Guvern a legiferat „discriminarea” între firmele care reuşesc să facă profit şi cele care înregistrează pierderi. „Anunţ, în premieră, că vom introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie în vederea anulării impozitului forfetar. Majoritatea firmelor din cauza crizei au trecut pe pierderi, şi totuşi Guvernul vrea să le stoarcă, ducându-le în faliment”, a declarat fostul premier. El a adăugat că nu este „împotriva rigorii fiscale a autorităţilor statului” şi că este normal ca firmele care fac profit să plătească impozit pe profit.

Tăriceanu a afirmat că, prin introducerea impozitului forfetar, Guvernul condus de Emil Boc a realizat o dublă impozitare, renunţând practic la cota unică de impozitare de 16% şi că această măsură este discriminatorie la adresa companiilor. „Noi, ca liberali, nu putem accepta discriminarea ca firmele care declară profituri să fie impozitate cu 16%, iar cele care nu declară profituri sau au pierderi să fie supuse impozitării forfetare”, a declarat Tăriceanu.

Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu