duminică, 31 mai 2009

În viitor, vom avea ferme în zgârie-nori

Un proiect îndrăzneţ ar putea asigura hrana pentru milioane de oameni.

O fermă verticală, înaltă de 600 de metri, acesta este spectaculosul proiect menit să revoluţioneze agricultura viitorului, pus la cale de un arhitect belgian. Noul tip de fermă e privit de specialişti ca soluţia-minune în cazul în care omenirea nu ar mai avea surse de hrană, dar şi pentru salvarea unor specii de animale şi de plante.

Animale sau păsări la un etaj, culturi de legume, fructe sau cereale la altul... Toate “ordonate” într-o clădire înaltă de 600 de metri, supranumită “Ferma zgârie-nori”. La asta s-a gândit arhitectul belgian Vincent Callebaut când a conceput proiectul “Dragonfly - ferma verticală”. Clădirea cu 132 de etaje, construită din sticlă şi oţel, va fi amplasată pe micuţa insulă Roosevelt, din oraşul american New York. Căldura pe timp de iarnă va fi menţinută cu ajutorul energiei solare, iar vara se va folosi ventilaţia naturală, păstrându- se astfel o temperatură optimă pentru plante şi animale.

În incintă vor locui 50.000 de oameni

De asemenea, solurile vor fi întreţinute cu ajutorul dispozitivelor care filtrează apa de ploaie şi apa menajeră. Aici vor fi amenajate 28 de câmpuri agricole, după cum a explicat chiar creatorul fermei. Rolul clădirii nu se limitează însă numai la activitatea agricolă. Callebaut s-a gândit să amenajeze şi birouri, laboratoare şi apartamente pentru cei 50.000 de oameni angajaţi să se ocupe de culturi şi de animale, şi care vor locui practic în gigantul de sticlă.

Prin “Dragonfly” (Libelula, în traducere - n.r.), belgianul vrea să încurajeze locuitorii marilor oraşe să practice agricultura “la bloc”, îndemnându- i, în acelaşi timp, să refolosească resursele naturale şi deşeurile biodegradabile. În viitor, o astfel de fermă ar putea reprezenta salvarea omenirii de la foamete şi a animalelor de la pieire.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu