sâmbătă, 30 mai 2009

Hoţii au furat cărămidă, lemn şi ţiglă din Castelul Bethlen din Ţopa

Au furat tot ce se putea fura: cărămidă, lemn şi ţiglă. Castelul Bethlen din Ţopa, judeţul Mureş a ajuns dintr-un monument istoric, o ruină. Hoţii au devastat clădirea, care odată a fost o capodoperă a arhitecturii. Autorităţile ridică din umeri. Ba mai mult: se gândesc chiar să dărâme clădirea chiar dacă este trecută pe lista monumentelor istorice protejate de lege.

Castelul Bethlen din Ţopa are o vechime de peste 500 de ani. Este nu numai simbolul comunei Albeşti, dar şi un simbol al culturii transilvănene. Asta nu a contat prea mult pentru tâlhari. De mai mulţi ani hoţii au furat din castel tot ce le-a stat în cale.

Autorităţile locale nu sunt nici ele mulţumite de situaţie, dar s-au gândit la o "soluţie" pentru a-i opri pe localnici să mai fure.

"Ne gândim ca până la urmă va trebui să îl dărâmăm", a declarat Aurel Boitoş, viceprimar comuna Albeşti.

Şi asta în condiţiile în care castelul este monument istoric ocrotit de lege.

"Nici măcar nu au schiţat un gest că ar vrea să apere monumentele acestea", a precizat Ferenc Csortan, consilier DJCCPCN, Mureş.

Castelul Bethlen din Ţopa nu este singurul în această situaţie. Multe capodopere ale arhitecturii au ajuns acum nişte ruine.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu