marți, 26 mai 2009

Coplata - Lista preţurilor: Pentru medicul de familie vom plăti 5 lei, pentru specialist 10 lei, iar la spital 100 de lei

Reprezentanţii CNAS spun că sistemul de coplată ar putea reduce numărul de consultaţii medicale

Coplata va merge în paralel cu şpaga consideră directorul general al CNAS, Cristian Celea

Din septembrie consultaţia la medic nu va mai fi gratuită. Astfel, pentru o simplă vizită la medicul de familie românii vor scoate din buzunar 5 lei, pentru un medic specialist 10 lei, iar pentru o internare de o săptămână se va plăti 100 de lei.

Până la 1 iulie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii analizează modalitatea introducerii sistemului de coplată, iar primele discuţii vizează ca orice persoană care merge la medic să scoată bani din buzunar. „Dacă oamenii vor şti că au de plătit bani la medic, atunci se vor gândi de două ori dacă mai merg sau nu atunci când nu au nevoie stringentă de un consult. Avem modele financiare pentru coplată, dar nu putem avansa cifre. Estimăm ca la medicul de familie să fie o plată de cinci lei, la specialist zece, iar la spital încă mai sunt discuţii. Ar putea fi plată pe zi sau pe internare, adică o medie de şapte zile 100 de lei”, a declarat directorul general al CNAS, Cristian Celea, prezent la dezbaterea cu tema „Asigurările private din sănătate: Când va reveni încrederea în serviciile medicale româneşti?”, organizată, ieri, de Ziarul Financiar. Acesta a adăugat că populaţia trebuie să înţeleagă că medicina nu este gratuită „ea costă, şi încă foarte mult”. Directorul general a completat că sistemul de coplată este măsura ideală cu ajutorul căreia ar putea dispărea şpaga, „dar sigur o perioadă vor merge în paralel”.

El a mai declarat că afirmaţiile specialiştilor din Ministerul Finanţelor nu sunt adevărate, întrucât sănătatea nu a avut niciodată un PIB de peste 4 la sută. „Suntem ultima ţară din Europa ca nivel al finanaţării. Asigurările private ar putea fi o soluţie finacaiară, dar avem nevoie de o legislaţie europeană. În 2002 am avut ceva în acest sens, dar în 2005 a fost total amputată. O lege a asigurărilor private trebuie să asigure competiţia în mod real. Şi ar mai fi nevoie de o restructurare la nivel de mentalitate, întrucât sănătatea nu poate fi gratuită”, a adăugat Celea.

Directorul general a mai spus că serviciile pe care le poate oferi CNAS trebuie structurate într-un pachet bine determinat. „Introducerea coplăţii, educaţia şi schimbarea mentalităţii, prevenţia, toate acestea fac parte dintr-o nouă strategie a autorităţilor”, a precizat Celea. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai CNAS discută în continuare cu reprezentanţii Băncii Mondiale privind pachetul de servicii şi introducerea coplăţii. „Există categorii foarte mari de persoane cu venituri foarte mici care nu vor putea să suporte coplata şi trebuie să o preluăm noi. Trebuie să fim foarte atenţi la organizarea serviciilor, pentru că acum oamenii pot pleca la tratamente în străinătate pentru care Ministerul Finanţelor prin noi va plăti sume de cinci, şase ori mai mari decât dacă bolnavul ar fi fost îngrijit în România”, a mai spus Celea.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu