sâmbătă, 30 mai 2009

Consumul de EBA dăunează grav sănătăţii

Pentru câteva ore ne-a lăsat impresia că, totuşi, îi curge prin vene ceva mai mult sânge marca Băsescu decât ojă şi ruj made in Dorobanţi. Vorbim despre EBA, cea care declara că va vota pentru legalizarea drogurilor uşoare. O declaraţie curajoasă, oricum am fi luat-o: strategie electorală sau sinceritate. Din nefericire, nu era vorba de nici una. Ne-a lămurit mezina prezidenţială a doua zi, când şi-a reluat postura de Barbie şi s-a declarat ferm împotriva legalizării oricărui fel de droguri.
Să declari public că susţii legalizarea drogurilor uşoare este un act de curaj din partea unui politician. Şi asta nu doar în România, ci şi în America, şi în state mult mai evoluate din Europa. Însă la noi, în ţara în care se bate record după record la consumul de alcool pe cap de alegător, pare aproape imposibil să deschizi gura pe această temă.
Tocmai de aceea, declaraţia pe care Elena Băsescu a făcut-o într-o emisiune la Antena 2, prin care anunţa că ar vota în favoarea legalizării drogurilor uşoare, părea extrem de curajoasă. De această dată, Elena Băsescu chiar vorbea pe limba celor pe care ar vrea să-i reprezinte în Palamentul European: pe limba tinerilor.

Mai mult, în ciuda defectelor de exprimare şi de dicţie, ce trădează slangul de discotecă deprins de tânăra candidată în multe nopţi de studiu asiduu prin discotecă, de această dată EBA nu a vorbit doar limba tinerilor de Dorobaţi. Nu, ea a vorbit pe limba foarte multor tineri români, care şi-ar dori să ştie de ce riscă ei să fie târâţi prin tribunale sau chiar prin puşcării pentru un joint. Hai două.
Dezbaterea despre legalizarea drogurilor uşoare, a ierbii, cum bine preciza Elena Băsescu, este la ordinea zilei în Statele Unite şi va intra pe ordinea de zi a Parlamentului European. Este o dezbatere foarte serioasă, care din România lipseşte cu desăvârşire. Dezbaterea lipseşte, iarba, nu, pentru că cine vrea o găseşte la fiecare colţ de bloc. Şi asta nu numai că ţi-o poate spune orice puşti, dar o demonstrează toate studiile în domeniu, de la încălecarea şi descălecarea lui Abraham încoace. Că tot e marele maestru cu caschetă al tocării fondurilor antidrog, Pavel Abraham, partener de candidatură independentă cu fiica preşedintelui.
Elena Băsescu a fost pentru câteva ore purtătorul de cuvânt al acestei mase mute de tineri şi nu numai - mai au şi hipioţii reprezentanţi în viaţă şi nu mor chiar toţi rockerii după 50 de ani. Vorbea în numele unor oameni cărora le e frică la propriu să întrebe public, de exemplu, dacă nu ar fi mai bine ca statul să preia controlul în comercializarea drogurilor uşoare pentru a putea supraveghea fenomenul? Le e frică pentru că se tem că vor fi vânaţi de poliţişti corupţi şi închişi de magistraţi obtuzi. Un sistem care inhibă, dar care încurajează din plin consumul. Iar consumul drogurilor uşoare nu este deloc atât de inofensiv pe cât pare. Dar nici despre asta nu se vorbeşte suficient. Doar se toacă mărunt nişte fonduri, iar informaţiile nu ajung deloc acolo unde trebuie. Dezbaterea pe tema legalizării marijuanei trebuie purtată, iar ea trebuie adusă în spaţiul public în primul rând de către politicieni, ăsta este rolul lor, apoi problema trebuie transferată pe tărâm ştiinţific. Acolo unde argumentele medicale trebuie îmbinate cu cele psihologice, sociologice şi antropologice şi trasă o concluzie. Hai două.
În fine, să revenim la subiectul acestui text, care totuşi nu este consumul de droguri uşoare, ci consumul de EBA, care, iată, se demonstrează că este la fel de dăunător vieţii, vieţii politice. Altfel cum am putea cataloga faptul că, după ce s-a declarat de acord cu legalizarea drogurilor uşoare, în direct, la televizor, seara, Elena Băsescu apare ca o floare (sigur nu de canabis) dimineaţa, la Ploieşti, unde spune că este ferm împotriva legalizării oricărui tip de droguri în ţara noastră? Şi asta cu acelaşi zâmbet profund care a făcut mai multe publicaţii occidentale să o compare pe fiica rebelă a preşedintelui cu o Barbie, în accepţiunea autohtonă de “Piţi” de Dorobanţi.
Din toată povestea asta, singurul care pierde cu adevărat este Traian Băsescu, care, oricâte voturi ar strânge fiica sa, îşi vede zdruncinată credibilitatea zi de zi, vorbuliţă cu vorbuliţă. Nu a reuşit să-i impună fiicei sale să nu candideze, deşi el şi-a dorit asta. Şi cu siguranţă era mult mai bine pentru toată lumea. Pentru că, oricâte exerciţii de imaginaţie am face, pur şi simplu nu ne putem da seama ce ar putea discuta EBA cu Traian Ungureanu sau cu Monica Macovei. Nici dacă ar fuma împreună nişte iarbă. Hai două.
P.S. N-are sens să întrebaţi, răspunsul este da.

eMAG - Furnizorul solutiilor complete!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu