sâmbătă, 30 mai 2009

Cele mai bizare sporturi extreme: skating pe sub masini si surfing pe tren

» Desi intrate recent in moda, sporturile extreme au reusit intr-un timp scurt sa cunoasca o diversitate incredibila.

» Topul ia in discutie sporturi extreme mai putin populare, fie din cauza dificultatii lor, fie pentru ca au aparut foarte de curand.

Sporturile extreme au intrat recent in moda, in anii '80-'90, insa intr-un timp relativ scurt au ajuns sa prolifereze in genuri tot mai diversificate – de la surfing s-a ajuns la wakeboarding, un fel de surfing care se foloseste de o parapanta, de la ski s-a ajuns la snowboarding, skating pe zapada, si apoi la sand boarding, skating pe nisip; de la sand boarding la vulcano boarding, a te da cu placa pe panta unui vulcan, nu a mai fost decat un pas, care deja a fost facut. In aceste timpuri postmoderne care consuma in viteza orice alteritate sau senzatie, sporturile extreme s-au reinventat continuu, cu o versatilitate incredibila. Topul acesta ia in discutie prelungirile cele mai exotice si ciudate ale acestora – pe scurt, cele mai extreme sporturi extreme.

1) Vulcano boarding/Cu placa pe vulcan

A cobori cu 80 de kilometri la ora de pe un vulcan activ, calare pe o scandura si imbracat cu un costum de protectie special, este considerat de multi cautatori de senzatii tari cel mai cool sport al momentului. Placa este prevazuta cu hamuri pentru directie, iar coborarea se face fie stand in picioare, fie, in cazul majoritatii, stand cu fundul pe ea (cum fac cei care iarna se dau pe capac de toaleta). Vulcan activ nu inseamna insa lava topita prelingandu-se la vale, pe care niste curajosi isi "fac partie" – ci doar ceva aburi iesind din crapaturi si o gramada de praf, provenit din tuful vulcanic. Sportul se practica doar in Nicaragua, pe vulcanul Cerro Negro, si a fost inventat in 2005 de un australian care, inspirandu-se din boarding-ul pe dune de nisip, a creat acest sport pentru a-si face profitabil hostelul deschis la poalele vulcanului; de atunci, vulcanul a atras mai mult de 10.000 de participanti.

2) Skating pe sub masini / limbo skating
Sportul care presupune sa aluneci in spagat pe sub masini apare drept o performanta aproape imposibila – insa in India este ultima moda, reclamand flexibilitatea, forta si echilibrul unui gimnast. Copilul-minune Aniket Chindak este recordmanul neoficial al lumii, trecand pe sub 57 de masini.

3) Surfing pe tren / train surfing

Activitate ilegala, sportul presupune a sta in echilibru pe acoperisul unui tren sau metrou in timpul mersului. E popular in Africa de Sud, unde multi practicanti au fost omorati sau accidentati. A fost inventat in '80 in Germania, uitat si pus din nou la treaba in 2005 – pe InterCity Express, cel mai rapid tren german.

4) Bungee cu crocodili / crocodile bungee
Cei care au consumat senzatiile tari ale bungee jumping-ului obisnuit, implicand aruncarea in gol legat cu o coarda elastica, pot incerca un mic condiment pentru a-l resemnifica: a te arunca in gol pana aproape atingi suprafata unui lac plin de crocodili. Sportul circula mai mult pe net – asta desi thailandezi l-au inclus in oferta turistica.

5) Sarituri de pe stanci / cliff diving
Sportul este deja popular pe canale de sport sau pe cele geografice – in loc sa sari de pe o trambulina, sari de pe o stanca inalta, facand diverse figuri acrobatice. Sport riscant – intrarea in apa se face in picioare (nu in cap), iar inaltimea stancii e indicat sa nu depaseasca 28 metri pentru barbati sau 23 pentru femei.

6) Freeslyle Powerizer Stilts / acrobatii pe arcuri
Este un sport extrem recent, implicand un dispozitiv pe baza de arcuri atasat la picioare – ideea e de a sari peste obstacole si a face diverse acrobatii cu ajutorul lor (tumbe in aer, de exemplu). Detenta inseamna 1,5 - 2 metri de la sol – de unde posibilitatea unor accidente urate, cand sportivul nu ajunge la sol in picioare.

7) Hockey subacvatic / underwater hockey
Sport putin cunoscut, este practicat de scufundatori in timpul lunilor de iarna, cand apa este prea rece ca sa permita scufundari. Sportul, care a fost inventat in anii '50 in Marea Britanie, necesita echipament simplu de scufundare (fara tub de oxigen), o crosa miniaturala - si un puc de peste un kilogram greutate.

8) Air Kicking / catapultarea
In acest sport, o "catapulta umana" este aruncata opt metri mai incolo intr-un bazin sau in spuma. Instalatia arunca participantii pe o precalculata traiectorie parabolica folosind o combinatie speciala de aer sub presiune si jet de apa. Sportul a penetrat in special in acvaparcuri, chiar daca nu a devenit inca popular.

9) Echilibristica pe elastic/slacklining
Sportul foloseste corzi elastice prinse intre doua puncte. Diferenta fata de echilibristica clasica este ca franghia nu este rigida, ci elastica. Oricum, elasticitatea ei poate fi reglata, in functie de cat de tare este intinsa – astfel incat, cand este intinsa la maxim, se comporta ca o coarda rigida.

10) Rostogolire intr-un balon / zorbing ball
Sportul, inventat in 2000 in Noua Zeelanda, implica un balon cu doua piei, una in exterior si alta inauntru, ce decupeaza spatiul in care sta "pasagerul". Dupa ce pasagerul intra in balon, acesta este rostogolit pe un deal. Exista doua specii de "zorbing", rostogolire in baloane umplute cu aer - sau cu apa.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu