
150 de milioane de euro este cifra de afaceri anuală înregistrată de două dintre cele mai mari lanţuri de restaurante fast-food din România. 250.000 de români merg zilnic la McDonald’s şi KFC
In fiecare zi 250.000 de români mănâncă doar în restaurantele celor două mari lanţuri de fast-food, McDonalds şi KFC. Ca să vă faceţi o idee, peste 450.000 de bucăţi de aripioare picante au ajuns în stomacul clienţilor în doar două săptămâni de la lansarea lor într-o nouă promoţie. Dacă-i adăugăm şi pe cei care preferă snaksurile, chipsurile ori diferitele tipuri de foetaje congelate, numărul consumatorilor de ceea ce nutriţioniştii denumesc “junk-food” creşte simţitor. În România nu există o estimare a valorii pieţei de fast-food, dar principalii jucători din domeniu raportează cifre de afaceri de milioane de euro. Astfel, liderul pieţei rămâne McDonalds cu o cifră de afaceri de 108 milioane de euro, în 2008, în timp ce KFC a înregistrat, anul trecut, 40,5 milioane de euro.
Într-o Românie afectată de criză, în care consumul alimentar al românilor tinde să scadă în volum, imperiul fast-food se extinde, marile lanţuri de restaurante, prezente de peste 14, respectiv 11 ani în România, anunţând investiţii de milioane de euro în deschiderea unor noi unităţi sau în modernizarea celor existente şi profituri pentru prima parte a lui 2009 mai mari cu 10% decât în 2008. În acelaşi timp însă, statisticile arată că unul din patru români este obez şi că o cauză a acestei boli o reprezintă alimentaţia nesănătoasă, chiar junk-food. Şefii lanţurilor de restaurante, însă, se jură că produsele vândute sunt “naturale” – sucul de portocale, “proaspete” – carnea de pui şi “nu conţin sare, apă sau aditivi” – carnea de vită din sandviciuri. Nutriţioniştii ţin să-i contrazică, afirmând că acest tip de mâncare furnizează organismului “calorii goale, care provoacă dezechilibru nutritiv”.
Industria Fast-food în cifre
Cu peste 200.000 de clienţi zilnic la nivel naţional, McDonald’s rămâne lider în România. De la primul restaurant deschis în iunie 1995, într-o locaţie situată în buricul Bucureştiului, lanţul a ajuns astăzi la 61 de restaurante, 3 noi unităţi fiind deschise în 2009, la Bucureşti, Sibiu şi Piatra Neamţ. Investiţiile sunt pe măsură, anunţă directorul de comunicare şi marketing al companiei, Cristian Savu: “Doar în restaurantul deschis anul acesta în Capitală, în Drumul Taberei, am investit 4 milioane de euro”. Pentru anul 2008, reţeaua a înregistrat o creştere în lei de 30% a cifrei de afaceri, de la 307 milioane de lei (92,1 milioane euro) la puţin peste 400 de milioane de lei (108 milioane euro). În ceea ce priveşte profitul, acesta este comparabil cu cel realizat în 2007, de 29 milioane de lei (7,8 milioane euro). Rezultatele pentru primul trimestru al anului sunt pozitive, fiind de 88 milioane de lei, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. “E o creştere sensibilă”, spune Savu, care afirmă că lanţul face “eforturi”, în contextul economic actual, “să menţină preţurile produselor accesibile unei cât mai largi categorii de clienţi”. Cu o întârziere de doi ani faţă de concurenţă, KFC a deschis primul restaurant în Bucureşti, în 1997, pe Magheru. În prezent, KFC numără 33 de restaurante în 16 oraşe, operate sub contract de franciză, licenţa deţinând-o compania US Food Network SA. În primele trei luni ale lui 2009, cifra de afaceri înregistrată de lanţ a fost de 8,4 milioane de euro, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit reprezentanţilor companiei, planurile de extindere vor continua, în ciuda crizei.
“De la începutul anului şi până acum am deschis două noi restaurante la Sibiu – o investiţie de 1,5 milioane de euro şi în Bucureşti, la Gara de Nord, o investiţie de 650.000 de euro. Cu siguranţă, nu ne vom opri aici”. Cifra de afaceri a restaurantelor KFC pentru anul 2008 a fost de 40,5 milioane de euro, cu 25% mai mult decât în 2007. În aprilie 2008, şi-a făcut apariţia în România şi Burger King, prima unitate fiind deschisă într-un centru comercial din Bucureşti. În următorii cinci ani, investitorii Eli Davidai şi Marius Nasta, speră să mai deschidă 50 de locaţii. “Până în aprilie 2009 am depăşit deja planul cu 3 unităţi, aşa că suntem «relaxaţi» în ceea ce priveşte deschiderile”, explică oficialii companiei planurile de extindere. Momentan, 500 de români aleg să mănânce zilnic la un restaurant Burger King.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu