marți, 23 mai 2017

Visa C1/D pentru America. Cum se obtine si cat dureaza procesul.

Exemplu de C1/D Visa
Exemplu de C1/D Visa
Probabil cu totii stim ca pentru fiecare intrare intr-o alta tara care nu face parte din Uniunea Europeana (in cazul nostru) sau care nu are un acord de libera circulatie a populatiei cu tara din care provenim noi, pentru a intra in spatiul strain, toti cetatetii au nevoie de o viza! 

Ei bine si vizele astea sunt de mai multe feluri, depinzand de scopul si durata vizitei noastre pe teritorul tarii pentru care necesitam viza.


Sunt foarte multe tipuri de viza, cea mai cunoscuta si cea mai usor de obtinut este Viza de Turist, apoi ar fi cea de student, viza de sot/sotie a unui cetatean din acea tara si cea despre care o sa va vorbesc eu, C1/D care este o viza non-imigrant, de tranzit. Aceasta viza poate fi obtinuta si este destinata membrilor unui echipaj aeronautic (steward, pilot etc) sau membru al unei echipaj naval (muncitori pe vase de croaziere sau cargo), exceptand navele de pescuit.



Viza C1/D - Pasi de urmat :
- Din propria experienta va spun ca trebuie sa aveti la dispozitie o fotografie recenta ( nu mai veche de 6 luni) in care sa aratati la fel ca si cum veti arata cand veti sustine "interviul". Fotografia trebuie sa respecte anumite conditii despre care puteti citi pe Ghidul Fotografiei pentru USA Visa. Respectati regulile de acolo, astfel veti fi pus in situatia de a face o alta fotografie sau chiar de a fi refuzata viza.

DS-160 - Confirmare
DS-160 - Confirmare
- Al doilea pas este completarea unui formular numit DS-160 (unde veti uploada poza facuta mai devreme). Va recomand sa va puneti de o cafea si muzica de relaxare pentru ca acest formular are mai multe intrebari decat o femeie! Pentru a putea raspunde la ele aveti nevoie de Pasaport, detaliile calatoriei, numele, numarul de telefon si adresa persoanei de contact al firmei angajatoare (din USA).

- In timpul completarii formularului DS-160 puteti salva si apoi continua mai tarziu sau in alta zi completarea acestuia. Va recomand insa sa-l terminati odata ce l-ai inceput! La sfarsitul acestuia o sa aveti optiunea de a salva in calculatorul dumneavoastra pagina de Confirmare (am atasat o poza sa vedeti cum arata) si sa va trimiteti si pe e-Mail o copie. Eu am le-am salvat in ambele parti! 

- Viza nu este gratis! Costul acesteia este de 160 $ (152 Euro) iar in cazul in care nu v-ati prezentat in data stabilita sau v-a fost refuzata cererea pentru viza, nu o sa primiti banii inapoi. 

- Cum puteti plati ? Pai aveti cateva metode la alegere. Pentru toate aceste metode insa trebuie sa urmati cam aceeasi pasi. Intrati si va faceti cont pe siteul "Solicitati o viza pentru SUA" unde va faceti un cont folosind adresa de e-Mail si alte cateva date. Dupa ce ati intrat in cont trebuie sa apasati pe "O noua Cerere/Stabiliti un interviu" care in engleza apare ca "New Application/Schedule Appointment". Puteti vedea in poza un exemplu despre cum arata contul dumneavoastra. Dupa ce treceti de alegerea tipului de viza (in cazul nostru C1/D) vi se va cere sa faceti plata intr-un cont specific. Pentru asta o sa aveti nevoie de un numar numit "CGI Reference Number" pe care il obtineti putin mai devreme si pe care trebuie sa-l salvati si sa-l stiti. Acest numar il veti folosi ca "motiv" al platii! Deci in camplul "reason" nu scrieti "for C1/D viza"  ci puneti numarul dumneavoastra CGI. In acest fel ei vor stii cine a facut plata.

Plata Vizei C1D
Plata Vizei C1D
Alegeti sa platiti direct cu cardul (Visa, Master sau alt gen) pentru a fi mai rapizi. Mie nu mi-au acceptat cardul asa ca a trebuit sa fac un transfer bancar online si a durat cateva zile pana am putut finaliza plata pentru a obtine un alt numar cerut de ei dupa efectuarea platii si anume :"Receipt number". Abia dupa ce completati Receipt number (de fapt se completeaza automat la confirmarea platii) puteti stabili un interviu! Atentie! Toate datele din acest formular precum si Ambasada unde vreti sa sustineti interviul, trebuie sa coincida cu cele din formularul DS-160. Deci daca ati spus in DS-160 ca vreti sa sustineti interviul la Bucuresti, la fel trebuie sa faceti si cand platiti! Dupa ce ati stabilit o data a interviului, o sa va apara o pagina cu datele dumneavoastra, ora si adresa Ambasadei unde trebuie sa fiti prezenti! Salvati acest PDF si printati-l. Trebuie sa-l aveti cu voi in ziua interviului!

Acum dupa ce ati finalizat toti pasii pentru obtinerea vizei, precum si stabilirea interviului, nu mai este necesar decat sa va prezentati la sediul Ambasadei SUA in tara si orasul care le-ati ales! Si acum o sa va spun din experienta proprie cum sa va pregatiti pentru asta! 

Confirmarea Interviului Vizei C1D
Confirmarea interviului
Cel mai important e sa aveti cu voi cele necesare! In cazul meu a fost necesar doar Pasaportul, Pagina cu confirmarea DS-160 si a platii (aveti exemplu in poza din dreapta), si Scrisoarea de la Companie cum ca veti imbarca pe o nava de-a lor (repet, vorbim despre Viza C1/D). 

N-am avut nevoie de extra poze desi am avut la mine (e bine sa aveti decat sa vi se ceara si sa nu aveti ce da!), sau alte documente. Eu am avut cu mine un dosar intreg, am zis ca interviul asta e mai altfel, fiind prima data cand aplic pentru o viza, dr de acum stiu in ce consta.

Reguli si durata interviului!

Nu stiu in ce oras o sa aplicati si cat de departe este acesta de orasul in care locuiti, insa va zic cum a fost in cazul meu, si asa puteti trage concluziile despre cum ar trebui sa procedati si sa nu faceti greselile facute de mine!

Eu a trebuit sa merg la Berlin pentru interviul de Viza! De unde stau eu pana in Berlin sunt aproximativ 300km, iar ora interviului era stabilita pentru 09:45. Am ales sa merg cu masina, pentru a fi mai flexibil si fara stress. M-am trezit asadar la ora 04:30 si m-am pregatit de drum. La 05:00 eram deja in masina. Intru pe autostrada, calc pedala pana pe la 130-140 km/h si bine am facut! Deci mi-am propus ca n-o sa conduc prea rapid, ma bucur ca nu am respectat ce mi-am propus pentru ca dupa 100km de condus rapid am fost nevoit sa conduc cu 5km/h din cauza lucrarilor la autostrada. deci in 20-30 minute am mers doar 10-15 km, poate si mai putin! Scap de acest blocaj, conduc iar cu 130-140 km/h, ajung aproape de Berlin, aceeasi problema! Cand mi-am stabilit traseul, pe Google Maps imi arata ca fac 2h 50 minute, insa tot drumul a durat cam 4h.
Concluzia de pe drum : Ganditi-va la toate problemele care pot aparea!

Ajung acolo, ma pun in coada, un politist ne spune sa pregatim pasaportul pentru ca trebuie sa-l prezentam altui ofiter de la intrare. Ne ia 5 cate 5 si ne baga intr-o prima camera unde ne verifica. Ne zice sa ne dam jos ceasul si cureau. M-am gandit cum, numai ceasul si cureaua? Pai si telefonul? Il scot sa-l inchid si ma vede domnul cu pricina! "Este prima data cand veniti la interviul pentru viza? Va rog sa lasati telefonul altundeva, nu aveti voie cu el aici!" Plec spre masina (la 5-7 minute distanta) las si ceasul si cureau, si portofel si tot, numai ca sa nu aiba ce comenta! Raman cu cheia de la masina si ma intreb "Daca nu ma lasa nici cu cheia de la masina, ce dracu' fac?" . Ma pun iar la coada insa am avut noroc ca am ajuns exact cand intrau si am avut loc si eu. Il intreb "Am voie cu cheia de la masina sau reprezinta vreo problema?"si imi zice ca "Nu, cheia de la masina nu prezinta o problema de securitate!". Totul bine si frumos, nu m-a deranjat sa ma duc pana la masina si sa las telefonu pentru ca pana la urma, regulile sunt reguli si nu pot fi incalcate, nu? Da, asa m-am gandit eu pana ce doua americance (mama si fiica) in fata mea, au sfidat aceste reguli, avand cu poseta plina de telefoane (3 la numar). Gardianul le vede pe scanner si le intreaba pe un ton ca de gradinita :"Dar aveti un telefon in gentuta?" Si femeia ii zice :"Aaaa, da, am 3 nu unu', doua ale mele si unu' al fiica-mi!", Iar gardianu pe un ton mai politicos decat al unui copil care vrea o inghetata :"Draga doamna, nu este permis cu telefonul inauntrul Ambasadei, am sa va rog sa le lasati aici cu mine, in cutiile de valori. Wow dar ce husa frumoasa are!". Am ramas stupefiat! Am inghitit in sec si i-am tras cateva suturi in cur (in mintea mea)!
Concluzia de aici este "nu va luati cu voi genti, bagaje sau orice alt lucru de care nu aveti nevoie (desi o sa va ganditi ca de telefon aveti nevoie, o sa va zica gardianul ca nu este asa!). Mai bine lasati-le undeva ca sa nu pierdeti timpul!

Mergem mai departe. O domnisoara ne roaga sa ne prezentam inca o data pasapoartele si documentele necesare. Imi scaneaza pagina cu Confirmarea interviului (aveti poza mai sus) si ma trimite la ghiseul nr. 4. Acolo mi se cere Pasaportul si Scrisoarea de la Angajator. Mi se iau amprente si ma trimit in sala de asteptare. Acolo sunt toti oamenii care au avut programat interviul in acea zi. Erau vreo 50 la numar. Ei bine eu eram cam printre ultimii! Am avut asadar de asteptat vreo 2 ore pana sa-mi vina randu'!

Interviul propriu-zis consta in prezentarea dumneavoastra in fata unui geam de sticla in care purtati o discutie cu ofiterul de imigrari. El o sa va puna cateva intrebari cu privire la scopul dumneavoastra in SUA. Dupa ce raspundeti si el va da OK-ul, puteti pleca, cam asta a fost tot. Daca va accepta viza, atunci Pasaportul dumneavoastra o sa ramana la ei, urmand sa-l primiti in cateva zile prin posta. Daca vi-l da inapoi inseamna ca nu v-a fost acceptata cererea.
Concluzia de aceasta data este : "Nu va imbracati la costum sau figuri pentru ca nu-s interesati, Eu eram in camasa insa inaintea mea erau oameni in pantaloni scurti si slapi...!

Cam asta a fost experienta mea in aplicarea pentru Viza C1/D. Rabdare este cuvantul cheie! Astept acum sa-mi vina pasaportul prin Posta.

Atentie! Aceste informatii sunt valide astazi (22 Mai 2017)! Nu pot promite ca vor fi si data la care cititi dumneavoastra acest articol! Recomandarea mea este sa urmati instructiunile de pe site-urile oficiale, iar acest articol al meu este doar de ghidaj (pentru a va face viata mai usoara si a evita comiterea greselilor care le-am facut eu!

Succes si sper ca totul sa mearga bine!

Update : Am aplicat doar pentru viza de tip C1/D dar m-am trezit si cu viza B1/B2 (de turist) valabila 10 ani! 😎

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu